Evsel Su Arıtma Sistemi Aşamaları

30-09-2020 14:31
Evsel Su Arıtma Sistemi Aşamaları

İçilebilir suyun niteliği önemlidir. Bu önemi koruyabilmek için minumum gereklilikler otoriteler tarafından belirlenmiş, bu doğrultuda standartlar tanımlanarak güvence altına alınmıştır. Doğal kaynakların durumu mevsimsel geçişler, coğrafik konum, endüstriyel ve çevresel etkiler, karbon salınımı vb gibi türlü nedenlerden ötürü değişken olabilmektedir. Standartların sağlanması için gerekli çalışmalar ve önlemler sürekli alınmaktadır.

 
 

Sayabileceğimiz türlü etkilerin sonuçlarından korunmak ve standart kalitede sağlıklı suyu her zaman sağlamak mümkündür. Evsel su arıtma cihazları sayesinde gerekli filtrasyon işlemi anlık olarak sağlanmakta ve şebeke yoluyla gelebilecek kirleticilerden uzaklaştırılmış "sağlıklı su” elde edilmektedir.

 

Gelin şimdi hep birlikte suyun hangi aşamalardan geçtiğini görelim.

 

Klasik reverse osmosis sistemleri 5 aşamadan oluşmaktadır.

 

1. Aşama - Ön Filtre

Bu filtre 5 mikron gözeneklere sahiptir. Böylece şebekeden alınan su bu filtre sayesinde çamur ve pas gibi yabancı maddelerden arınır ve çok daha berrak bir hale gelir. Kullanım ömürleri giriş suyunun kalitesine ve kulanım miktarına bağlı olarak değişir, ortalama 3000 litre su olarak bahsedilebilir. Çeşme altında yıkandığı vakit kirlilikler gitmiş gibi görünse de doğru bir davranış değildir. bu tip filtreler yıkanabilir değildir, 5 mikron büyüklüğüne kadar partikülleri boşluklarında tutarlar ve bunların yıkanması mümkün değildir.

 

 

2. Aşama - Granül Aktif Karbon

İri boyutlu aktif karbon taneciklerinden oluşup sudaki klor, organik bileşikler ve bazı ağır metalleri tutabilme yeteneğine sahiptir. Aktif karbon yüzeysel alanı çok büyük bir madde olup bünyesinde çok miktarda kirliliği barındırabilmektedir. Ortalama kapasitesi 5000 litre olup suyun kirlilik durumuna göre muhakkak değişim takibi yapılmalıdır. Bakterilerin üremesini engelleyen kloru tutan aktif karbon doygunluğa ulaştıktan sonra bakteriler için mükemmel bir üreme ortamı oluşturma riski barındırmaktadır. Aktif karbon aynı zamanda sudaki tat ve kokuyu da iyileştirici özelliklere sahiptir.

 

3 Aşama - Blok Karbon Filtre

Bu filtre sediment ve toz karbonun kombinasyonundan oluşmuştur. 5 mikron hassasiyetinde süzme sağladığı gibi aynı zmanda klor, organik bileşikler ağır metaller gibi aktif karbon arıtıcı özelliği gösterir. Bu filtrenin de ortalama 5000 litre kapasitesi vardır. 3. aşamada olduğu için 1. ve 2. aşamada kaçabilen partikülleri tutar, bundan dolayı yükü biraz daha hafiftir. 3.aşama olarak piyasadaki ucuz cihazlarda genellikle 1 mikron sediment filtre kullanılır. Eğer sistemde yeraltı suyu kullanılıyorsa 1 mikron filtrenin kullanılması yerinde olacaktır, ancak şebeke suyu kullanılan yerlerde kesinlikle blok karbon filtrenin tercih edilmesi gerekir.

 

 

4. Aşama - Membran filtre

Reverse osmosis mebran filtresidir. Membran yapısındaki gözenekler oldukça küçüktür. Gerekli basınç altında bu gözeneklerden yalnızca su molekülleri, gazlar ve molekül yapısı çok küçük olan bazı iyonlar geçebilmektedir. Bunların haricindeki tüm mineral, metal, ametal, toxinler membran gözeneklerinden geçemeyip atıksu ile birlikte sistemden uzaklaştırılmaktadır. Bu bakımdan RO cihazlar temiz su üretirken bir miktar atıksu üretirler. Atıksu oranı evsel tip cihazlarda %60-80 olabilmektedir. Yani cihaz 1 litre su üretmek için 2 litre su harcayabilmektedir. Bu atıksu diye tabir ettiğimiz su aslında ön arıtımdan geçmiş bir sudur, su içerisinde bulunan tüm yabancı maddelerin yoğun bir konsantrasyonda olduğu sudur. Su niteliği içilebilir bir su ise bu suyun bahçede kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur.

 

 

5. Aşama - Post Karbon Filtre

Bu filtre mineral, alkali, antioksidan, detoks (detox), infrared, ultraviyole gibi filtreler kullanılıyorsa son aşama olarak kullanılmalıdır. Hindistan cevizi kabuğundan üretilmiş olup suyu tatlandırıcı bir görevi vardır. Membrandan geçen su metalimsi tatsız bir sudur, su bu filtreden geçince lezzet kazanır içilebilir hoş bir hale gelir. Karbon taneciklerine gümüş iyonu emdirilmiş filtreler aynı zamanda antibakteriyel görevi de görür.


 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.